Zwalczanie mączniaka jabłoni w sadach

Zwalczanie mączniaka jabłoni w sadach

Mączniak jabłoni jest groźną chorobą grzybową. Może występować we wszystkich rejonach upraw. Spotykany zarówno w szkółkach, sadach przydomowych, jak i w sadach towarowych. Choroba ta powoduje osłabienie wigoru drzew. Ponadto pogarsza zawiązywanie pąków kwiatowych oraz obniża jakość owoców. W efekcie powoduje znaczne straty ekonomiczne. Zwalczanie mączniaka jabłoni to duże wyzwanie dla sadowników.

Zwalczanie mączniaka jabłoni koniecznością w sadach

Sprawcą choroby jest grzyb Podosphaera leucotricha. Mączniak prawdziwy zaliczany jest do najgroźniejszych chorób jabłoni. W sadach pojawia się niemal każdego roku. Jego obecność uzależniona jest od kilku ważnych czynników. Znaczenie ma m.in. przebieg pogody w zimie oraz w trakcie sezonu wegetacyjnego. Sprawca choroby zimuje w postaci strzępek grzybni na pędach i pąkach. Wiosną grzybnia zaczyna wytwarzać zarodniki konidialne. Zarodniki rozprzestrzeniają chorobę na następne pędy i pąki, a także na młode liście. Takie zarodnikowanie konidialne trwa przez cały sezon wegetacyjny. Jeśli wiosną nie usunie się porażonych przez mączniaka pędów, to później będą one źródłem infekcji – zarówno pierwotnych, jak i wtórnych.

Wpływ pogody na rozwój patogenu

Mączniak w nasileniu epidemicznym występuje co kilka lat. Związane jest to przede wszystkim z warunkami atmosferycznymi. Przebieg pogody w okresie wegetacji również ma znaczenie. Choroba szczególnie groźna jest w sezonach, które charakteryzują się:

  • mniejszą ilością opadów atmosferycznych,
  • ciepłymi latami,
  • łagodnymi zimami (które coraz częściej notowane są w Polsce).

Zwalczanie mączniaka jabłoni nie jest łatwe nawet dla doświadczonych sadowników. Grzyb infekuje jabłonie w szerokim zakresie temperatury i wilgotności. Zarodniki patogenu kiełkują nawet bez udziału wody. Sam okres inkubacji wynosi około 1 tygodnia.

Rozprzestrzenianiu się choroby i kolejnym infekcjom sprzyja nawet niewielki wzrost wilgotności powietrza. Może być on spowodowany wieczornymi i nocnymi spadkami temperatur. Infekcjom sprzyjają również mgły oraz pojawiająca się rosa.

Zwalczanie mączniaka jabłoni powinno skupić się przede wszystkim na działaniach prewencyjnych. Niezwykle ważne jest zwalczanie sprawcy choroby już we wczesnych stadiach rozwojowych. Może to mieć decydujący wpływ na dalszy rozwój roślin oraz na wielkość i jakość plonu.

Objawy mączniaka na liściach i pędach jabłoni

mączniak jabłoni w sadzie
Mączniak często stanowi problem dla sadowników.
Fot. Adobe Stock

Grzyb poraża pędy, liście, kwiaty, a także owoce. Zimuje w uśpionych pąkach liściowych i kwiatowych stanowiąc źródło infekcji na kolejny sezon. Problem z mączniakiem pojawia się już wczesną wiosną. Wtedy wraz z rozpoczęciem wegetacji grzybnia mączniaka przerasta młodą tkankę, która wyrasta z porażonego pąka. Silnie porażone pąki zamierają. Z kolei pąkom słabiej porażonym udaje się wybić ale rozwijające się  z nich liście są już jednak porażone grzybem.

Porażone przez chorobę rośliny pokryte są białym, mączystym nalotem. Dodatkowo można zaobserwować:

  • znacznie mniejsze liście,
  • kruchość liści i wydłużenie ogonków,
  • zwinięcie i marszczenie blaszki liściowej,
  • zamieranie pędów i liści.

O intensywności przebiegu choroby decyduje przede wszystkim nasilenie pierwotnego porażenia. Rozwija się ono z zainfekowanych pąków. Biały nalot mączniaka może pokrywać nie tylko liście. Zauważany jest również na pędach. W wyniku porażenia wzrost pędów zostaje wyraźnie zahamowany. Ich wierzchołkowe części są zdeformowane lub całkowicie zasychają. W wojłokowatym nalocie zazwyczaj tworzą się otocznie grzyba. Zainfekowane pędy stanowią źródło infekcji wtórnych Stanowią więc niebezpieczeństwo dla rozwijających się kwiatów i owoców.

Objawy mączniaka jabłoni na kwiatach i owocach

Ulegające porażeniu kwiaty są zdeformowane i drobne o sterylnych pręcikach i słupkach. Zainfekowane pąki kwiatowe przybierają barwę srebrzysto-szarą. Najczęściej otwierają się 5-8 dni później w stosunku do kwiatów zdrowych. Często jednak nie otwierają się wcale. W efekcie bardzo szybko zamierają i nie zawiązują owoców. Porażeniu ulegają również owoce. Zagrożone są już od stadium zawiązków. Ponadto niebezpieczeństwo choroby istnieje aż do zakończenia procesu dojrzewania.

Objawem porażenia owoców są widoczne ordzawienia skórki. W przypadku słabszego nasilenia choroby zaobserwować można rdzawe nitki. Tworzą one delikatną siatkę. Z kolei silne porażenie prowadzi do pojawienia się rdzawych plam na owocach. Na porażonych owocach nie występuje mączysty nalot. Jest on charakterystyczny jedynie dla pędów i liści.

Jak zwalczać mączniaka w sadzie? Jak uniknąć poważnych strat powodowanych przez sprawcę choroby?

Zapobieganie rozwojowi choroby

W celu zapobiegania rozwojowi choroby kluczowe jest systematyczne prowadzenie lustracji w sadzie, zarówno w okresie zimowym, jak i wiosennym. Pomaga ono ocenić nasilenie choroby i podejmować decyzje dotyczące zwalczania mączniaka jabłoni.

Bardzo ważnym zabiegiem pozwalającym na ograniczanie choroby jest wycinanie porażonych pędów. Najlepiej przeprowadzić je wczesną wiosną kiedy to widoczne są już pierwsze objawy choroby (srebrno-białe wierzchołki pędów).

Zabieg ten ogranicza rozwój mączniaka w trakcie sezonu. Niweluje też dalszy potencjał infekcyjny sprawcy choroby. Nie tylko wycinanie pędów wpływa na zmniejszenie źródła infekcji. Przed i w trakcie kwitnienia należy wyciąć również porażone kwiatostany. Duże znaczenie odgrywa także dobór odmian. Należy wybierać te mniej podatne na mączniaka.

Jak zwalczać mączniaka w sadzie?

Obcinanie pędów jabłoni porażonych mączniakiem
Mechaniczne zwalczanie mączniaka jabłoni.
Fot. Adobe Stock

W sprzyjających warunkach choroba może rozprzestrzeniać się niezwykle szybko. Grzyb ma zdolność do wytwarzania ogromnej liczby zarodników konidialnych. Są one trwałe w środowisku i mogą w nim przetrwać nawet kilka dni. Z tego powodu zwalczanie mączniaka jabłoni nie jest proste. Wymaga stałego monitorowania sytuacji w sadzie. Mmetody agrotechniczne należy łączyć z chemiczną ochroną roślin.

Kiedy wprowadzać chemiczne środki mączniakobójcze? Najlepiej stosować je zapobiegawczo bądź z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby. W początkowym okresie wegetacji zapobiegawczo stosuje się preparaty siarkowe. Szczególnie ważnym okresem w zwalczaniu mączniaka jabłoni jest faz zielonego i różowego pąka. Kolejne zabiegi należy wykonywać w odstępach 7–10-dniowych, aby szybko rosnące pędy i pojawiające się nowe liście i kwiaty były zabezpieczone. Zabiegi wówczas wykonane mają istotny wpływ na dalszy rozwój roślin, wielkość oraz jakość plonu.

Jeżeli podczas lustracji wykonanej w końcu czerwca stwierdza się porażenie pędów przekraczające 30–40%, należy wykonać kolejne zabiegi. Do wyboru sadownicy mają kilkanaście środków. Warto jednak pamiętać, aby stosować rotację fungicydów z różnych grup chemicznych o innym mechanizmie działania.

Skuteczne zwalczanie mączniaka jabłoni

Wielu sadowników zadaje sobie pytanie – czym i jak zwalczać mączniaka w sadzie? Niezawodnym środkiem jest fungicyd Kendo 50 EW. Skutecznie zwalcza on patogena niezależnie od jego stadium rozwojowego. Środek działa zapobiegawczo, interwencyjnie oraz wyniszczająco. Można go stosować od fazy różowego pąka aż do fazy, kiedy owoce osiągną połowę wielkości (BBCH 57-75). Faza zielonego i różowego pąka jest krytyczna dla prawidłowego rozwoju jabłoni. To czas, który decyduje o jakości oraz wielkości plonu.

Stosowanie środka Kendo 50 EW

Zalecana dawka jednorazowego zastosowania wynosi 0,4–0,5 l/ha. Natomiast dawka maksymalna to 0,5 l/ha. Wyższą z zalecanych dawek należy zastosować w przypadku dużego nasilenia choroby. Kendo 50 EW można stosować 2 razy w sezonie, w odstępie co najmniej 7−14 dni. Produkt działa także w mieszaninach z fungicydami parchowymi zawierającymi trifloksystrobinę lub difenokonazol.

Na koniec warto dodać, że preparat Kendo 50 EW jest również zarejestrowany do zwalczania mączniaka w uprawie gruszy, winorośli i roślin ozdobnych pod osłonami. Poza uprawami ogrodniczymi środek jest stosowany do ochrony zbóż.

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu