Ochrona jabłek przed gorzką zgnilizną

Ochrona jabłek przed gorzką zgnilizną

W sierpniu rozpoczynamy ochronę jabłek przed chorobami przechowalniczymi, a zwłaszcza przed gorzką zgnilizną, która obecnie powoduje największe straty owoców w chłodniach. Grzyby wywołujące tę chorobę (Pezicula spp./Gloeosporium spp.) rozwijają się na pędach jabłoni powodując zgorzel kory jabłoni, lub mogą żyć jako epifity, nie dając żadnych objawów chorobowych na drzewach. W drugiej połowie lata wytwarzają zarodniki konidialne, które dostają się na owoce, gdzie kiełkują, a strzępki rostkowe wnikają do przetchlinek. Grzyb pozostaje w jabłku w formie utajonej aż do zbioru. Dopiero gdy owoce zaczynają dojrzewać, w czasie przechowywania grzyb uaktywnia się, przerasta do miąższu i powoduje jego gnicie. Pierwsze objawy choroby są powszechnie nazywane „oczkowaniem” jabłek. Gorzka zgnilizna występuje także na jabłkach przechowywanych w chłodniach KA. Zmiana składu gazowego atmosfery nie hamuje rozwoju grzybów, a tylko zwalnia tempo dojrzewania jabłek, przez co objawy choroby pojawiają się najpóźniej w chłodni KA. Bardzo dużą rolę w zakażeniu jabłek odgrywa deszcz, dlatego że stymuluje zarodnikowanie grzybów, a krople deszczu przenoszą zarodniki na owoce i umożliwiają kiełkowanie zarodników. Dlatego w sezonach deszczowych notuje się silniejsze występowanie choroby, a w sezonach suchych i upalnych zagrożenie jest małe.

Zwalczanie gorzkiej zgnilizny w jabłoni

Zabezpieczanie jabłek przed gorzką zgnilizną polega z jednej strony na likwidacji źródła inokulum (wycinanie pędów z objawami zgorzeli), a z drugiej na zabezpieczeniu jabłek przed zakażeniem poprzez stosowanie fungicydów. Okres możliwego zakażenia owoców jest bardzo długi – około 1–1,5 miesiąca przed zbiorem – w tym czasie trzeba kilkakrotnie zastosować fungicydy. Wybór odpowiedniego środka do tego celu jest obecnie bardzo ograniczony, gdyż zarejestrowane są tylko 3 fungicydy: Topsin M 500 SC, Zato 50 WG i Captan 80 WG.

Topsin M 500 SC

Topsin M 500 SC jest doskonale znanym preparatem, wprowadzonym w kraju do programu ochrony sadów już w latach 70-tych ubiegłego wieku i stosowanym przeciwko wielu chorobom. Spośród 3 wymienionych wcześniej środków jest on najbardziej skuteczny w zwalczaniu gorzkiej zgnilizny jabłek, zarówno przy niskiej, jak i wysokiej presji choroby (tabela 1.). Niestety w wielu sadach grzyby Pezicula spp. uodporniły się na benzimidazole, w tym także na tiofanat metylu, substancję czynną preparatu. Podejrzenie o wystąpienie odporności może budzić słaba skuteczność tego preparatu w zwalczaniu gorzkiej zgnilizny, jednak żeby się przekonać czy w sadzie są formy odporne – trzeba wykonać w laboratorium odpowiedni test na grzybach wyizolowanych z gnijących jabłek. Testy takie wykonujemy w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w ostatnim czasie masowo (i nie dotyczą one tylko tiofanatu metylowego), co świadczy o dużym zainteresowaniu sadowników możliwością stosowania właśnie tego środka. Trudno jest określić, jaka jest skala występowania form odpornych Pezicula spp. w całym kraju. Do tego potrzebne są obszerne badania obejmujące reprezentatywną, pod wieloma względami, liczbę sadów w różnych rejonach Polski. Natomiast na podstawie prób owoców dostarczanych do Instytutu można stwierdzić, że w tych sadach, w których w poprzednich latach stosowano benzimidazole do zabiegów przedzbiorczych, albo do zabezpieczania uszkodzeń owoców po wystąpieniu gradu, występują liczne formy odporne. Natomiast w młodych, kilkuletnich sadach, w których wcześniej nie stosowano środków benzimidazolowych nie ma odporności. W takich sadach Topsin M powinien dobrze działać przez najbliższych kilka lat, dopóki odporne formy grzybów nie zostaną przeniesione z okolicznych sadów. Rzadko się bowiem zdarza, aby sad był odizolowany od innych. Na szczęście rozprzestrzenianie zarodników Pezicula spp., przenoszonych z kroplami deszczu, nie zachodzi tak szybko jak zarodników innych grzybów przenoszonych z wiatrem.

Przy okazji stosowania benzimidazoli przed zbiorem warto wspomnieć o jego działaniu przeciwko rzadziej występującej chorobie – mokrej zgniliźnie jabłek (Penicillium spp.) Ta choroba, w postaci bardzo miękkich, cieknących plam gnilnych, rozwija się tylko na jabłkach o uszkodzonej skórce, które najczęściej powstają podczas zbioru i przesypywania jabłek. Topsin M, jako środek systemiczny wnika do skórki owoców i zabezpiecza uszkodzenia przed zakażeniem przez Penicillium spp.

Zato 50 WG

Drugim preparatem do zastosowania przeciwko gorzkiej zgniliźnie jest Zato 50 WG, z grupy strobilurin. Kiedy wybór środków był duży, to preparat ten był rzadko polecany do stosowania przed zbiorem, ponieważ głównym jego przeznaczeniem była ochrona jabłoni przed parchem i mączniakiem jabłoni. Pomimo zaleceń, aby strobilurin nie używać częściej niż 2 razy w sezonie, nastąpiło w niektórych sadach (z różnych przyczyn) uodpornienie grzyba Venturia inaequalis na te preparaty. W takich sadach niecelowe jest stosowanie środka przeciwko parchowi jabłoni, a można zastosować przed zbiorem, w dawce 0,2 kg/ha, przeciwko gorzkiej zgniliźnie jabłek. W sadach, w których jeszcze nie ma odporności V.inaequalis na strobiluriny należy nadal przestrzegać limitu 2-krotnego stosowania tych środków.

Captan 80 WG

Ostatnim fungicydem zarejestrowanym do zwalczania gorzkiej zgnilizny jabłek jest Captan 80 WG. Preparat ten jest mniej skuteczny niż benzimidazole (tabela 1), dlatego przy dużym nasileniu choroby i na podatnych odmianach powinien być zastosowany kilkukrotnie, najlepiej w rotacji z innym środkiem. Efektywność kaptanu w ochronie przed gorzką zgnilizną jest różna od 50 do 90% w zależności od nasilenia infekcji.

Ochrona jabłoni przed gorzką zgnilizną

Zaplanowanie programu ochrony jabłek przed gorzką zgnilizną jest w obecnej sytuacji bardzo trudne. Nie może to być program jednakowy dla całego sadu, w którym rośnie wiele odmian, o różnej podatności, czy różnym terminie zbioru. Bardzo podatne odmiany należy opryskiwać 2, 3, a nawet 4-krotnie, w zależności od zastosowanego środka. Do najbardziej podatnych na gorzką zgniliznę odmian jabłoni należą `Golden Delicious`, `Ligol`, `Pinova`, `Gala`, `Szampion`, `Elise`, `Elstar`, `Rubin`, mniej podatna jest grupa `Jonagoldów` i`Gloster`, a najmniejszą podatnością charakteryzuje się `Idared`. Inne czynniki, które trzeba uwzględnić przy planowaniu ochrony, to pogoda przed zbiorem i obecność źródła inokulum w sadzie. Im więcej opadów, tym ochrona powinna być bardziej intensywna. Trzeba też sobie przypomnieć, jak jabłka z danej kwatery przechowywały się w ubiegłym sezonie. Jeżeli nasilenie gorzkiej zgnilizny było duże, to oznacza, że w tej kwaterze występuje źródło inokulum.

Wybór fungicydu jest jeszcze trudniejszy jeżeli jabłka będą przeznaczone na rynek rosyjski. Ustawodawstwo rosyjskie, określające najwyższy dopuszczalny poziom (NDP) środków ochrony roślin w owocach, nie dopuszcza obecności kaptanu oraz karbendazymu w jabłkach, a NDP dla trifloksystrobiny jest niższe niż w Polsce (tabela 2). NDP dla tiofanatu metylu wynosi, tak jak u nas, 0,5 mg/kg. Jednak związek ten, podobnie jak inne benzimidazole, ulega w owocach rozkładowi do karbendazymu. Istnieje więc ryzyko, że w zależności od terminu przeprowadzonych analiz, w jabłkach mogą być stwierdzone pozostałości tiofanatu metylu oraz karbendazymu. Mogą, ale nie muszą, jeżeli sadownicy będą przestrzegali okresu karencji.

Tab.1. Skuteczność fungicydów stosowanych dwukrotnie przed zbiorem (na 4 i 2 tygodnie przed) w zwalczaniu gorzkiej zgnilizny jabłek (Pezicula spp.), wyrażona w % porażonych owoców

`Elise`

`Gala`

`Szampion`

Bez ochrony

4,9

53,2

9,6

Topsin M 500 SC 1,5 l/ha

0,7

2,0

1,2

Captan 80 WG 1,9 kg/ha

2,9

32,3

3,8

Tab.2. Najwyższy dopuszczalny poziom (NDP) wybranych środków ochrony roślin w owocach obowiązujący w Polsce i Rosji (w mg/kg)

Polska

Rosja

kaptan
(Captan 80 WG)

3,0

0

tiofanat metylu
(Topsin 500 SC)

0,5

0,5

trifloksystrobina
(Zato 50 WG)

0,5

0,1

karbendazym*

0,2

0

* żaden preparat zawierający karbendazym nie jest obecnie zarejestrowany dla upraw sadowniczych

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu