Uprawa pomidorów pod osłonami – zagrożenia

Uprawa pomidorów pod osłonami – zagrożenia

Typy zagrożeń czyhających na pomidory uprawiane pod osłonami nie odbiegają od tych znanych z pól czy plantacji innych roślin. Pomidory w szklarni mogą być zaatakowane przez choroby czy różnego rodzaju szkodniki. Co prawda osłony chronią je częściowo przed czynnikami naturalnymi, jednak warunki panujące w szklarni też mogą być źródłem problemów. Przyjrzyjmy się zatem głównym zagrożeniom upraw pomidorów pod osłonami.

Warunki agrotechniczne

Pomidor jest rośliną ciepłolubną. Dogodne temperatury do wzrostu mieszczą się w przedziale 22–27ºC w ciągu dnia, w nocy zaś powinny spadać do poziomu 17–21ºC. Dodatkowo niesłychanie istotne jest natężenie światła, gdyż jego niedobory spowalniają rozwój roślin, zaburzają kwitnienie i wyciąganie się łodyg. Optymalna wilgotność powietrza w szklarni zawiera się w przedziale 60–65%. Jej znaczenie jest kolosalne, gdyż wpływa na wiele czynników decydujących o sukcesie w uprawie pomidorów pod osłonami. Zbyt wysoka wilgotność powietrza uniemożliwia zapylanie i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Jeśli będzie zbyt niska, wzrasta prawdopodobieństwo ataku przędziorków i mszyc.

Warto zwrócić uwagę także na temperaturę i wilgotność gleby. Zbyt chłodna ziemia będzie przyczyną ograniczenia wzrostu systemu korzeniowego oraz rozwoju chorób o podłożu bakteryjnym i grzybowym. Optymalna wartość to 15–18ºC. Niedobory wody, poza oczywistym negatywnym wpływem na rozwój rośliny, mogą powodować zrzucanie zawiązków kwiatowych, a także suchą zgniliznę wierzchołkową owoców.

Uprawa pomidorów pod osłonami – choroby

uprawa pomidorów pod osłonami
Szara pleśń na łodydze pomidora.

Jednym z największych zagrożeń pomidorów uprawianych pod osłonami jest grzyb Botrytis cinerea, czyli szara pleśń. Stopień ryzyka wystąpienia tej choroby w dużym stopniu zależy od szeroko rozumianych warunków, w jakich uprawiane są pomidory. Na pierwszym miejscu jest nadmierna wilgotność. Szara pleśń intensywnie się rozwija, gdy jej wartość zbliża się do 100%. Należy więc zadbać o utrzymanie optymalnej wilgotności i niedoprowadzanie do skraplania się pary wodnej na roślinach. Ważna jest także właściwa strategia nawożenia azotem, wapniem i potasem. Nadmiar azotu i deficyt dwóch pozostałych składników znacząco podnoszą ryzyko infekcji patogenami chorobotwórczymi.

Warto również zwrócić uwagę na sposób wykonywania prac pielęgnacyjnych. Ogonki liściowe powinny być obrywane przy samej łodydze. Wszelkie rany po usuniętych częściach rośliny powinny być możliwie gładkie, gdyż to utrudnia wnikanie patogenu. Po takich zabiegach dobrze jest przyspieszyć przesychanie ran, wykorzystując instalację grzewczą i wentylację.

Niestety wszelkie działania prewencyjne jedynie pomagają ograniczać ryzyko wystąpienia chorób i pomimo najlepszych starań infekcja i tak może wystąpić, należy ją wtedy jak najszybciej zwalczyć. W przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby w uprawie pomidora warto zastosować fungicyd Botrefin. Zabieg można wykonać także zapobiegawczo, zawsze zgodnie z etykietą produktu. Preparat Botrefin jest skuteczny także w zwalczaniu zgnilizny twardzikowej.

Szkodniki pomidorów uprawianych pod osłonami

uprawa pomidorów pod osłonami
Uprawa pomidorów pod osłonami może być zagrożona ze strony wielu szkodników.

Szkodniki są poważnym zagrożeniem dla pomidorów uprawianych pod osłonami. W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia. Działania zapobiegawcze polegają między innymi na odchwaszczaniu terenów sąsiadujących z uprawami, gdyż szkodniki mogą migrować na pomidory z psianki czarnej czy innych chwastów. Ochrona przed nalotami dorosłych form szkodników możliwa jest dzięki zastosowaniu odpowiednich siatek przy wejściach. Niestety dość często wprowadzenie szkodników następuje w momencie zastosowania rozsad, na których szkodniki już bytują, trzeba więc zwrócić na nie szczególną uwagę.

Niestety w uprawie pomidorów pod osłonami na dużą skalę nie da się zapobiec inwazji szkodników w 100%, istnieją jednak skuteczne metody ich zwalczania. Zanim jednak zostanie wykonany zabieg insektycydowy należy wykonać lustrację upraw. Pozwala ona zareagować w odpowiednim momencie. Jeżeli w uprawie pomidora zauważymy obecność takich szkodników jak mączlik szklarniowy, mszyce, wciornastek tytoniowy lub wciornastek zachodni, sięgnijmy po Mospilan 20 SP. Pozwoli on także odeprzeć atak pchełek, miniarek czy zmieników. Innym częstym i niepożądanym gościem w pomidorach jest przędziorek chmielowiec. Początkowym objawem jego żerowania są drobne, żółte plamki na wierzchniej stronie liści. Jest to jednoznaczny sygnał do przeprowadzenia zabiegu akarycydowego preparatem Kanemite 150 SC.

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu