Rosnąca presja szpecieli w sadach jabłoniowych i gruszowych

Rosnąca presja szpecieli w sadach jabłoniowych i gruszowych

Dr Alicja Maciesiak

W ostatnich latach wzrasta szkodliwość szpecieli w uprawie grusz i jabłoni. Roztocza te o mikroskopijnej wielkości (0,12–0,2 mm) trafiają często do sadu wraz z młodymi drzewkami. Na jabłoni najczęściej występuje pordzewiacz jabłoniowy. Natomiast na gruszy najczęściej występują dwa gatunki szpecieli – wzdymacz gruszowy i podskórnik gruszowy.

Pordzewiacz jabłoniowy – szkodliwość

pordzewiacz jabłoniowy
Ordzawienie jabłka w wyniku żerowania szpecieli.

Osobniki tego gatunku najczęściej występują na dolnej stronie liści w pobliżu nerwu głównego. Wiosną pordzewiacz jabłoniowy żeruje na rozwijających się pąkach. W fazie różowego pąka i w czasie kwitnienia pojawia się w zalążniach, działkach kielicha, a następnie na młodych zawiązkach, powodując ich ordzawienia. Żerowanie latem również przyczynia się do ordzawienia owoców. Pogarsza się także ich wybarwianie się. Z kolei liście zaatakowane przez pordzewiacza stają się matowe i ordzawione na dolnej stronie, zwijają się w charakterystyczny łódkowaty sposób (tzw. łódkowatość liści). W sezonie szpeciel ten rozwija 5–6 pokoleń.

Najgroźniejsze szpeciele gruszy

Na gruszy do najczęściej występujących gatunków szpecieli zaliczamy – wzdymacza gruszowego, który ma 3 pokolenia w sezonie oraz podskórnika gruszowego, który ma 4 pokolenia w sezonie wegetacji. W wyniku żerowania szpecieli może następować odbarwienie i brązowienie liści, ordzawianie i zniekształcanie zawiązków, deformacja liści i pędów. Szpeciele mogą być również wektorami wirusów i mikoplazm.

W cyklu rozwojowym tych szkodników występują samice zimowe, które pojawiają się jesienią. Zimują one najczęściej pod łuskami pąków, w miejscach pofałdowania kory lub jej spękaniach. Wiosną opuszczają kryjówki i rozpoczyna się rozwój letnich pokoleń.

Monitoring szpecieli w sadzie

Liść uszkodzony przez wzdymacza gruszowego.

Do obserwacji liczebności szpecieli konieczne jest posiadanie lupy o powiększeniu 30–40 razy lub binokularu. Pierwszą lustrację na obecność szpecieli powinno się wykonać już na przedwiośniu, co jest dość często utrudnione. Dlatego wiosną szpeciele zwykle zwalcza się na podstawie ich występowania w poprzednim sezonie wegetacyjnym. Zdecydowanie łatwiejsze jest prowadzenie obserwacji po kwitnieniu, co 10–14 dni. Obecność 20–40 osobników oznacza, że został przekroczony próg szkodliwości.

W sadach gruszowych lustracje na obecność wzdymacza gruszowego wykonuje się, przeglądając od czerwca do września co 3 tygodnie liście na 20 losowo wybranych drzewach. Próg zagrożenia jest przekroczony, jeżeli w próbie tej znajduje się 50% uszkodzonych liści. W tym samym czasie na gruszy ocenia się wizualnie obecność podskórnika gruszowego na 100 losowo wybranych drzewach. Jeśli stwierdzi się obecność uszkodzonych liści na 50 drzewach, oznacza to, że wiosną następnego roku konieczne będzie jego zwalczanie.

Zwalczanie szpecieli na jabłoni i gruszy

W sadach jabłoniowych pierwszy zabieg zwalczający pordzewiacza jabłoniowego wykonuje się najczęściej na przełomie maja i czerwca, w okresach ciepłej i suchej pogody sprzyjającej szybkiemu wzrostowi liczebności tych szpecieli. Często istnieje potrzeba wykonania drugiego opryskiwania w drugiej połowie lipca. Na jabłoni do zwalczania pordzewiacza jabłoniowego zarejestrowany jest akarycyd Ortus 05 SC (1,2–1,5 l/ha). Należy pamiętać, że może on być użyty tylko 1 raz w sezonie wegetacyjnym. Sadownicy wykorzystują go najczęściej na przełomie maja i czerwca w celu równoczesnego zwalczania pordzewiacza i przędziorków. Oczywiście środek ten może być również wykorzystany w terminie późniejszym.

W sadach gruszowych szpeciele należy zwalczać najlepiej już wczesną wiosną. Zabieg na podskórnika gruszowego wykonuje się już w fazie pękania pąków, a na wzdymacza gruszowego w fazie zielonego pąka. Przed kwitnieniem do eliminacji szpecieli wykorzystać można Ortus 05 SC (1–1,25 l/ha). W okresie wzrostu zawiązków roztocza te są niszczone zazwyczaj środkami stosowanymi do walki z miodówką gruszową plamistą. W uprawie gruszy preparat Ortus 05 SC można zastosować łącznie z adiuwantem Slippa w dawkach – Ortus 05 SC 1 l/ha + Slippa 0,2 l/ha.

Po zastosowaniu środka zarówno na jabłoni, jak i gruszy należy zachować 21 dni karencji. Istotną rolę w zwalczaniu szpecieli odgrywa dokładne pokrycie cieczą roboczą drzew, a zwłaszcza dolnych powierzchni liści. Jest to możliwe przy użyciu dużej objętości cieczy roboczej (co najmniej 700–800 l/ha).

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu