Choroby przechowalnicze owoców. Duża presja patogenów –  przyczyny i sposoby zwalczania

Choroby przechowalnicze owoców. Duża presja patogenów – przyczyny i sposoby zwalczania

Skrajnie niekorzystne warunki pogodowe na początku sezonu 2024 wywołały bolesne skutki dla wielu producentów owoców. Jednak znaczna część plantacji ma realne szanse, na osiągniecie dobrych rezultatów. Zagrożeniem dla sadów jabłoniowych jest bardzo duża presja patogenów. Są wśród nich choroby przechowalnicze owoców.

Ekstremalne przymrozki nie przekreślają wszystkiego

Wiosenne przymrozki co roku spędzają sen z powiek producentom owoców. Jednak w tym sezonie ich skala w wielu miejscach była ekstremalna. Dla rozmiaru szkód znaczenie miało zarówno to, że spadki temperatur dochodziły lokalnie do -7°C, jak i to, w jakim momencie nastąpiło załamanie pogody. Choć przymrozki, a w wielu przypadkach regularne mrozy, pojawiły się wcześniej niż zazwyczaj, to rośliny znajdowały się na nietypowo zaawansowanym etapie rozwoju. Wynikało to z bardzo wysokich temperatur w okresie poprzedzającym ochłodzenie.

Tym niemniej w skali kraju, wiele sadów przetrwało w zadowalającej kondycji, a dalszy przebieg wegetacji pozwala na planowanie niezłych zbiorów. Oczywiście straty w ujęciu całego rynku są znaczące. Jednak jest to jednocześnie argument przemawiający za zapewnieniem dobrze rokującym roślinom skutecznej ochrony. Ograniczona podaż owoców może bowiem pozytywnie odbić się na cenach.

Duża presja chorób jabłoni – przyczyny

Choroby przechowalnicze owoców mają w tym roku dogodne warunki, by uprzykrzyć życie sadowników. Huśtawka pogodowa w pierwszej części sezonu uniemożliwiła wykonanie niektórych zabiegów. Plantacje, których to dotyczy, są więc słabiej chronione, niż wynikałoby to z presji chorób. Tak więc patogeny są aktywne i w swoim czasie niestety dadzą o sobie znać.

Choroby przechowalnicze owoców. Duża presja patogenów –  przyczyny i sposoby zwalczania
Gorzka zgnilizna jabłek.

Jeśli sprawdzą się długoterminowe prognozy pogody, także druga część sezonu będzie korzystniejsza dla sprawców takich chorób jak gorzka zgnilizna jabłek i szara pleśń, niż dla producentów owoców. Przeplatające się ze sobą opady deszczu i okresy pogodne, czy wręcz upalne będą bowiem tworzyć warunki dogodne do rozwoju patogenów.

Nie popadajmy jednak w pesymizm. Zarysowana powyżej perspektywa powinna nas skłonić do zaplanowania skutecznej strategii ochrony fungicydowej jako całości. W tym do sięgnięcia po innowacyjne narzędzie zwalczające choroby przechowalnicze owoców.

Choroby przechowalnicze owoców – jak zaplanować ochronę?

Nie bez powodu wspominamy o ochronie przed chorobami przechowalniczymi jako o elemencie większej całości. Planując ostatni zabieg przedzbiorczy możemy bowiem sięgnąć po fungicyd nie tylko skuteczny, ale także niegenerujący pozostałości substancji czynnych w owocach. Oznacza to, że będziemy w stanie spełnić wymagane normy w zakresie liczby pozostałości, nie rezygnując z zabiegów potrzebnych do utrzymania wysokiej zdrowotności sadu.

Aby niejako zostawić sobie miejsce na zastosowanie konwencjonalnych fungicydów i insektycydów, zaplanujmy ochronę przed chorobami przechowalniczymi z wykorzystaniem fungicydu Mevalone. To produkt, którego substancjami czynnymi ą terpeny: eugenol, geraniol i tymol. Działają one zapobiegawczo i wyniszczająco na choroby przechowalnicze owoców, nie generując przy tym pozostałości. To unikalne rozwiązanie cechuje się też niezwykle krótkim okresem karencji. Dla jabłoni wynosi on tylko 1 dzień!

Uwzględnienie Mevalone w strategii ochrony fungicydowej jabłoni pozwala zatem skutecznie chronić sad na wcześniejszych etapach rozwoju. Z kolei możliwość zastosowania tego fungicydu przed samym zbiorem jabłek, daje możliwość wykonania zabiegu w warunkach bardzo wąskiego okna pogodowego, z jakim możemy mieć do czynienia w tym newralgicznym okresie.

Warto zatem spojrzeć na trudności tego sezonu konstruktywnie i sięgnąć po unikalne możliwości, jakie daje fungicyd Mevalone.

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu