Bezpieczeństwo zapylaczy podczas zabiegów insektycydowych w uprawach warzywnych

Bezpieczeństwo zapylaczy podczas zabiegów insektycydowych w uprawach warzywnych

Zapylanie kwiatów roślin owadopylnych jest najtańszym czynnikiem zwiększającym plony w produkcji roślinnej. Jest to jeden z ważnych powodów, dla których powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo zapylaczy.

Jakie owady są zapylaczami i co im zagraża?

Najważniejszymi owadami zapylającymi kwiaty są pszczoły miodne, zapylają one 70% roślin występujących w Polsce (zobacz tabelę na końcu artykułu). Oprócz znanej pszczoły miodnej zapylaczami są także inne błonkówki, motyle, chrząszcze i muchówki.

Niestety nieodpowiedzialnie stosowanie pestycydów, niszczenie miejsc gnieżdżenia i zimowania owadów przez bezmyślne wiosenne wypalanie traw i nieużytków, a także zmniejszanie się bazy pokarmowej są przyczyną zmniejszania populacji dziko żyjących owadów zapylających1.

Wybór insektycydu – bezpieczeństwo zapylaczy

Obecnie większość produkcji roślinnej oparta jest na chemicznej ochronie przed szkodnikami. To zasługa wysokiej skuteczności takich rozwiązań. Należy jednak korzystać z nich z wielką rozwagą, aby zapewnić bezpieczeństwo zapylaczy.

Pomóc w tym mogą insektycydy nowej generacji, bezpieczne dla naszych naturalnych sprzymierzeńców, w tym także dla owadów zapylających2. Insektycydem, który spełnia te warunki jest Mospilan 20 SP.

Insektycyd selektywny – mechanizm działania

Kluczem dla zapewnienia bezpieczeństwa owadów zapylających jest selektywność środka owadobójczego. Z kolei dla zapewnienia wysokiej efektywności zwalczania szkodników ważny jest sposób działania środka.

Mospilan 20 SP na owady działa:

  • kontaktowo – wnika przez okrywę ciała owada,
  • żołądkowo – musi być połknięty przez szkodnika wraz z pokarmem.

Niezależnie od drogi wniknięcia do ciała szkodnika, zoocyd przenika do systemu nerwowego i powoduje paraliż i śmierć. Mospilan 20 SP zwalcza zarówno owady z aparatem gębowym gryzącym, jak i ssącym. Zaraz po kontakcie ze środkiem owady przestają żerować, a ich śmierć następuje po kilku godzinach.

Ogromnie ważną kwestią jest mechanizm działania insektycydu na roślinie. Mospilan 20 SP działa:

  • powierzchniowo – pozostaje na powierzchni rośliny, na którą został naniesiony,
  • wgłębnie – wnika pod skórkę rośliny lub do głębszych jej tkanek, ale na niewielką odległość,
  • układowo (systemicznie) – wnika do naczyń rośliny, w których przemieszcza się od korzeni do wierzchołka rośliny. Dzięki temu chroni przed szkodnikami przez długi czas. Środek jest skuteczny zarowno gdy owad żeruje na roślinie, jak i w jej wnętrzu – tak jak np. pachówka strąkóweczka.

Skuteczność środka utrzymuje się nawet wtedy gdy po wykonaniu zabiegu warunki atmosferyczne zmienią się na niekorzystne, np. spadnie deszcz. Jest to zasługa wgłębnego i układowego działania tego preparatu.

Bezpieczeństwo zapylaczy

Insektycyd Mospilan 20 SP posiada najlepszy profil bezpieczeństwa dla zapylaczy.

  • Nie jest toksyczny dla pszczół.
  • Możliwe jest wykonanie zabiegu opryskiwania w trakcie kwitnienia.
  • Może być stosowany w okresie kwitnienia chwastów.
  • Można go używać w uprawach będących pożytkiem dla pszczół lub w miejscach występowania spadzi.
  • Nie dotyczy go okres prewencji dla pszczół.3

Okres prewencji dla pszczół

Jest to czas, jaki musi upłynąć od wykonania zabiegu do momentu, w którym kontakt pszczoły z opryskaną rośliną będzie bezpieczny. Przez ten czas substancja aktywna preparatu rozkłada się na tyle, że nie obserwuje się jej toksycznego działania na pszczoły.

Okres prewencji środka nie dotyczy insektycydu Mospilan 20 SP4. Znaczy to, że preparat ten należy do środków najmniej toksycznych dla owadów zapylających.

Przy jego stosowaniu należy zachowywać wszystkie zasady bezpiecznego stosowania pestycydów.

Stosowanie środków ochrony roślin a bezpieczeństwo zapylaczy

Decydując się na wykonanie zabiegu środkiem ochrony roślin, należy przestrzegać następujących zasad:

  • Zabiegi opryskiwania muszą być wykonywane tylko późnym wieczorem, po zakończeniu oblotu przez pszczoły.
  • W okresie kwitnienia chwastów nie stosuje się herbicydów – należy stosować metody niechemiczne np. glebogryzarkę, czy wykoszenie.
  • Należy postępować zgodnie z etykietą – instrukcją stosowania (jest dołączona do każdego opakowania).
  • Zabiegi należy wykonać prawidłowo, to znaczy: zachować strefy ochronne, unikać nakładania cieczy na tej samej powierzchni, stosować środki po przekroczeniu progów ekonomicznej szkodliwości patogenów, dostosować ciśnienie i prędkość jazdy do warunków pogodowych, stosować środki selektywne, przestrzegać okresów prewencji5.

Wpływ owadów zapylających na plonowanie wybranych roślin (wg. Teper, 2016)

Wiśnia obcopylna 95%
Wyka ozima 95%
Śliwa obcopylna 93%
Fasola ‘’Piękny Jaś’’ 92%
Grusza 90%
Słonecznik 90%
Porzeczka czarna 90%
Jabłoń 90%
Marchew 90%
Cebula 89%
Agrest 75%
Gryka 63%
Wiśnia samopylna 58%
Bobik 48%
Śliwa samopylna 43%
Rzepak 32%
Malina 30%
Truskawka 22%

Dr inż. Maria Rogowska
Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach

Bibliografia
1 Brzeziński M., Rogowska M., Murarka ogrodowa. Hodowla na potrzeby własnego gospodarstwa. Hortpress, Warszawa 2018, s. 64.
2 Teper D., Dzikie owady zapylające wobec chemicznej ochrony roślin, [w:] Budujemy populację owadów zapylających. SumiAgro Poland 2016, s.32-38.
3 Teper D., Zasady ochrony roślin bezpiecznej dla pszczół. Sadownictwo na fali…, (bezpłatny informator dla gospodarstw sadowniczych), nr 4, maj 2013, s.2-3.
4 Etykieta środka ochrony roślin Mospilan 20 SP, załącznik nr 1 do decyzji MRiRW Zezwolenie MRiRW Nr R-37/2008 z dnia 29.04.2008 r. ostatnio zmienione decyzją MRiRW nr R-628/2018d z dnia 31.10.2018
5 Brzeziński M., Rogowska M., Ważna mała pszczoła – murarka ogrodowa.WiOM nr 10, 2017 s.62-63.

Posłuchaj rozmowy z profesorem Jackiem Twardowskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dowiedz się więcej o bezpieczeństwie zapylaczy przy wykonywaniu zabiegów insektycydowych!

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu