Temperatura a skuteczność zwalczania szkodników warzyw

Temperatura a skuteczność zwalczania szkodników warzyw

Temperatura powietrza w trakcie zabiegu insektycydowego oraz w okresie bezpośrednio po pokryciu rośliny cieczą użytkową i temperatura rośliny, są jednymi najważniejszych czynników decydujących o skuteczności zabiegu.

Temperatura w trakcie zabiegu insektycydowego

Temperatura wpływa na przebieg procesów metabolicznych i biochemicznych zachodzących w roślinie. Im temperatury powietrza są niższe, tym wchłanianie i przemieszczanie substancji aktywnych w roślinie będzie wolniejsze.

Także bardzo wysoka temperatura w trakcie zabiegu insektycydowego stanowi zagrożenie dla efektywności zwalczania szkodników, ale i dla kondycji roślin.

W wyniku badań dla poszczególnych środków określone zostały minimalne i maksymalne temperatury stosowania:

  • minimalna – poniżej tej temperatury insektycyd jest gorzej pobierany i wolniej przemieszcza się w roślinie, co obniża skuteczność zabiegu.
    Także jeśli krótko po wykonaniu zabiegu wystąpią przymrozki, skuteczność działania może spaść Dla środka Mospilan 20 SP temperatura minimalna wynosi 5°C.
  • maksymalna – nie zaleca się stosowania środków ochrony roślin w temperaturach przekraczających ustalone maksimum. Wynika to z faktu, że istnieje ryzyko uszkodzenia rośliny oraz obniżenia skuteczności spowodowanego zbyt szybkim odparowywaniem cieczy roboczej. Wysoka temperatura i nasłonecznienie powoduje, że duża ilość bardzo drobnych kropli ulega odparowaniu jeszcze przed dotarciem do powierzchni roślin. Maksymalna temperatura powietrza, do której może być stosowany Mospilan 20 SP wynosi 25°C.
  • optymalna – jest to zakres temperatur, w których zastosowany środek wykazuje najwyższą skuteczność; dla większości pestycydów kształtuje się on w przedziale 12-20°C1,2,3.

Mospilan 20 SP w porównaniu z innymi insektycydami może być stosowany zarówno w niższych (5°C) jak i w wyższych temperaturach. Można go stosować w temperaturze do maksymalnie 25°C.

Temperatura rośliny w trakcie zabiegu insektycydowego

Różnica pomiędzy temperaturą powietrza i roślin nie powinna być większa niż 1°C. W słoneczne dni liście i owoce mają nawet o kilka stopni wyższą temperaturę niż otaczające powietrze. W dni pochmurne, a także w czasie silnych wiatrów są o 1–2°C chłodniejsze od niego.

Temperatura cieczy użytkowej

Na skuteczność wpływa także temperatura wody użytej do sporządzenia cieczy roboczej. Powinna być zbliżona do temperatury otoczenia. Nie powinna wynosić nie mniej niż 15−20°C4.

Czas wykonania zabiegu

Środek powinien być stosowany wieczorem. Między innymi dlatego, że w ten sposób można w pełni wykorzystać czas niższych temperatur. W takim wypadku optymalne temperatury mogą utrzymywać się do około dziesięciu godzin. Środek zastosowany rano ma czas działania ograniczony temperaturą do dwóch godzin4.

Temperatury przechowywania środków ochrony roślin

Poza temperaturą powietrza roślin i cieczy opryskowej w trakcie zabiegu insektycydowego ważna jest także temperatura przechowywania. Niewłaściwe warunki magazynowania środka mogą bowiem negatywnie wpłynąć na jego właściwości, więc i na skuteczność.

Dla Mospilanu 20 SP bezpieczny jest zakres 0-30°C5. Tak szeroka rozpiętość temperatur sprawia, że łatwo zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania tego produktu.

 

Dr inż. Maria Rogowska
Akademia Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach

___
1 Kalinowski M. Jakie temperatury są optymalne dla skutecznego działania pestycydów? (agrarlex.pl) [15.04.2023] 2 Olszak Remigiusz W. 2009. Czynniki wpływające na skuteczność środków ochrony roślin. W: Praktyka ochrony sadów a uwarunkowania rynkowe: LII Ogólnopolska Konferencja Ochrony Roślin Sadowniczych, Ossa k. Białej Rawskiej, 18-19 marca 2009 r.: Wyd. ISiK, 2009, s13-18
3Rowiński Robert S. 1994. Ograniczenie zagrożeń dla środowiska związanych z zabiegiem ochrony roślin (aspekt techniczny). Materiały XXXIV Sesji Naukowej IOR: Cz.1. Referaty, Poznań 1994. s 52-57
4Rogowska M. 2016. Spójrz na termometr. Warzywa i Owoce Miękkie, 9, s 50-51
5 Etykieta środka ochrony roślin Mospilan 20 SP, załącznik nr 1 do decyzji MRiRWZezwolenie MRiRW Nr R-37/2008 z dnia 29.04.2008 r. ostatnio zmienione decyzją MRiRW nr R- 628/2018d z dnia 31.10.2018

Posłuchaj rozmowy z profesorem Jackiem Twardowskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i dowiedz się więcej o wpływie temperatury na skuteczność zwalczania szkodników!

 

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu