Rdza brunatna

Rdza brunatna

Typ agrofaga: Choroba

Puccinia spp.

Rdza brunatna – występowanie i znaczenie choroby

Choroba pojawia się zwłaszcza w cieplejszych rejonach uprawy zbóż, powodując ogromne straty gospodarcze. Największe szkody wyrządza w uprawie pszenicy ozimej i jarej oraz żyta i pszenżyta. Rdza brunatna rozwija się szczególnie przy temperaturze od 12°C do 24°C w ciągu dnia oraz od 0 do 12°C w nocy. Rozwojowi rdzy brunatnej sprzyja również utrzymująca się mgła lub rosa. Przy silnym nasileniu choroba ogranicza fotosyntezę roślin oraz zwiększa oddychanie i parowanie, prowadząc również do obniżki jakości i wielkości plonu. 

Najważniejsze objawy choroby i sposoby zwalczania

Najważniejsze objawy choroby pojawiają się na górnej oraz dolnej stronie liści w postaci owalnych skupień barwy rdzawobrązowej. Zwalczanie rdzy brunatnej polega na stosowaniu środków grzybobójczych w fazie krzewienia, kiedy 10–15% rośliny wykazuje objawy rdzy, w fazie strzelania w źdźbło, kiedy przynajmniej 10% roślin wykazuje objawy infekcji oraz w fazie kłoszenia roślin, kiedy objawy choroby widoczne są na liściu flagowym i podflagowym.