Dlaczego warto stosowa膰 mikroelementy w uprawie rzepaku?

Dlaczego warto stosowa膰 mikroelementy w uprawie rzepaku?

Kombinat Rolny Kietrz Sp. z o.o. jest jednym z najbardziej znanych i najlepszych gospodarstw w Polsce. Od lat znajduje si臋 r贸wnie偶 w czo艂贸wce, pod wzgl臋dem innowacyjno艣ci w zarz膮dzaniu przedsi臋biorstwem rolnym. O czynnikach sukcesu rozmawiamy z Panem W艂adys艂awem Pod艂owskim, cz艂onkiem zarz膮du Kombinatu Rolnego Kietrz Sp. z o.o.

Nowe technologie w uprawie rzepaku

Ca艂a produkcja ro艣linna w Kombinacie prowadzona jest w oparciu o w艂asne, innowacyjne, wypracowane na przestrzeni kilkudziesi臋ciu lat technologie. W jaki spos贸b je Pan wprowadza? Jakie przes艂anki decyduj膮 o wyborze takich, a nie innych rozwi膮za艅?

Osobi艣cie zarz膮dzam ca艂膮 produkcj膮 ro艣linn膮 od 1987 roku. W tym okresie wnios艂em do technologii wszystko to, co by艂o na rynku najlepsze dla tutejszych uwarunkowa艅 glebowo 鈥 przyrodniczych, a ponadto przynosi艂o firmie wymierne korzy艣ci finansowe.
Ogromny prze艂om w technologii upraw nast膮pi艂 w 2000 roku. Wtedy do zarz膮dzania produkcj膮, zacz膮艂em wykorzystywa膰 komputer osobisty. Dzi臋ki dobrej znajomo艣ci oprogramowania i sprawnej obs艂udze komputera mog艂em bardzo szybko przeprowadza膰 r贸偶nego rodzaju analizy. Na ich podstawie pewne rzeczy z technologii wyrzuca艂em, a inne z po偶ytkiem wprowadza艂em na szerok膮 skal臋.

Stosowanie mikroelement贸w w rzepaku to przemy艣lana inwestycja

Przywi膮zuje Pan bardzo du偶膮 wag臋 do stosowania mikroelement贸w w poszczeg贸lnych uprawach. 艢wiadcz膮 o tym wydatki przeznaczane na ten cel. Rocznie, na zakup nawoz贸w mikroelementowych Kombinat Kietrz wydaje oko艂o 800 tys. z艂. W przeliczeniu na 1 ha grunt贸w ornych daje to kwot臋 ok. 100 z艂, a w przypadku mikroelement贸w w uprawie rzepaku ozimego nawet 135 z艂/ha. Sk膮d pomys艂 na zastosowanie mikroelement贸w na tak膮 skal臋?

Bardzo istotny wp艂yw na wprowadzenie mikroelement贸w na tak szerok膮 skal臋 do technologii uprawy mia艂y systematyczne badania zasobno艣ci gleb w makro- i mikroelementy. Analiza wynik贸w poszczeg贸lnych bada艅 zasobno艣ci gleby pokaza艂a, 偶e uzyskiwana zwy偶ka plon贸w poszczeg贸lnych upraw wi膮za艂a si臋 zawsze z gwa艂townym zubo偶eniem gleby w mikroelementy. Poziom zasobno艣ci gleby w niekt贸re mikroelementy, takie jak np. bor, mied藕, mangan czy molibden, zmala艂 do ilo艣ci 艣ladowych. Chc膮c utrzyma膰 wysoki i sta艂y poziom plon贸w nale偶a艂o wi臋c wprowadza膰 je do ro艣liny poprzez dolistne dokarmianie albo dozowanie mikroelement贸w bezpo艣rednio do gleby.

Dawki mikroelement贸w w uprawie rzepaku

Od kilku lat stosuje Pan w uprawie rzepaku naw贸z mikroelementowy Phortel. Jakie s膮 efekty dzia艂ania mikroelement贸w w rzepaku?

mikroelementy w rzepaku

Phortel zosta艂 wprowadzony w Kombinacie Kietrz, do technologii uprawy rzepaku ozimego, w 2000 roku. Od tego czasu, plony rzepaku wzros艂y o oko艂o 10 q z hektara. Dodatkowo kszta艂tuj膮 si臋 艣rednio na poziomie 42 鈥 52 q/ha.

Zabieg dokarmiania rzepaku Phortel wykonujemy wiosn膮. Dawka wynosi 3 鈥 4 kg/ha po ruszeniu wegetacji. 艁膮czymy go z innymi zabiegami chemicznymi chroni膮cymi plantacj臋 przed chorobami, b膮d藕 szkodnikami. Bardzo dobre wyniki daje r贸wnie偶 stosowanie Phortel jesieni膮 w dawce 3 kg/ha. Zabieg ten korzystnie wp艂ywa na przezimowanie ro艣lin.

Mikroelementy z gleby ju偶 nie wystarcz膮

Czy uwa偶a Pan, 偶e stosowanie nawoz贸w mikroelementowych powinno by膰 standardem w uprawie rzepaku?

Tak, uwa偶am, 偶e stosowanie mikroelement贸w jest konieczne w nowoczesnej technologii produkcji ro艣lin. Nale偶y pami臋ta膰 o tym, 偶e w glebie bardzo cz臋sto wyst臋puj膮 deficyty mikroelement贸w. S膮 one niezb臋dne do w艂a艣ciwego funkcjonowania poszczeg贸lnych proces贸w biochemicznych w ro艣linach. Brak jednego tylko pierwiastka mo偶e zniweczy膰 pozosta艂e nak艂ady poniesione na produkcj臋. Dotyczy to r贸wnie偶 pierwiastk贸w zawartych w Photrelu. Je偶eli chcemy uzyskiwa膰 wysokie i wyr贸wnane w latach plony, o wysokich parametrach jako艣ciowych, musimy wprowadzi膰 do technologii uprawy nawozy mikroelementowe.

O Kombinacie

Kombinat Rolny Kietrz Sp. z o.o. powsta艂 w 1993 roku na bazie by艂ego Kombinatu Rolnego Kietrz. W gospodarstwie prowadzona jest obecnie produkcja ro艣linna i zwierz臋ca. Pog艂owie byd艂a liczy 7200 sztuk, w tym 2 950 kr贸w mlecznych o 艣redniej wydajno艣ci 9 500 litr贸w mleka (dane za rok 2009).
Produkcja ro艣linna prowadzona jest na powierzchni ok. 8 500 ha podzielonych na 103 pola zmianowania. W strukturze zasiew贸w zbo偶a stanowi膮 41% (tylko pszenica ozima), kukurydza na ziarno 16%, rzepak ozimy 15% oraz buraki cukrowe 14%. Na pozosta艂ych 14% powierzchni uprawiane s膮 ro艣liny pastewne, g艂贸wnie lucerna i kukurydza na kiszonk臋.

Szanujemy Pa艅stwa prywatno艣膰

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzi臋ki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepsza膰 nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotycz膮cych korzystania przez Pa艅stwa z serwisu) oraz dostarcza膰 Pa艅stwu nasze reklamy dopasowane do Pa艅stwa zainteresowa艅 (m.in. na podstawie tego, co przegl膮daj膮 Pa艅stwo w naszym serwisie) i mierzy膰 skuteczno艣膰 reklam.

Informacje zebrane przez niekt贸re cookies, m.in. o korzystaniu przez Pa艅stwa z naszego serwisu i o tym, co Pa艅stwa w nim zainteresowa艂o, trafiaj膮 do naszych partner贸w, kt贸rzy dostarczaj膮 us艂ugi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikaj膮c 鈥濧kceptuj臋 i przechodz臋 do serwisu鈥 wyra偶aj膮 Pa艅stwo zgod臋 na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plik贸w cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowa艅 i mierzenia ich skuteczno艣ci) i pozosta艂ych, szczeg贸艂owo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatno艣ci.

Zgoda jest dobrowolna i w ka偶dej chwili mog膮 j膮 Pa艅stwo wycofa膰 ze skutkiem na przysz艂o艣膰, zmieniaj膮c ustawienia zg贸d.

Szczeg贸艂owe informacje na temat przetwarzania Pa艅stwa danych oraz przys艂uguj膮cych w zwi膮zku z tym uprawnie艅 znajduj膮 si臋 w Polityce prywatno艣ci.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuj臋 i przechodz臋 do serwisu

Czym s膮 cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pami臋ci przegl膮darki przez serwisy internetowe. S膮 one powszechnie u偶ywane do obs艂ugi r贸偶nych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalaj膮 np. zapami臋ta膰 ustawienia i pozyskiwa膰 r贸偶ne informacje na temat przegl膮darki, urz膮dzenia (np. komputera) i u偶ytkownika (np. 艣ledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawieraj膮 unikatowy numer (identyfikator), kt贸ry pozwala je odr贸偶ni膰.

Cookies nie s艂u偶膮 nam do zbierania informacji, kt贸re bezpo艣rednio identyfikuj膮 konkretn膮 osob臋 (takich jak imi臋 i nazwisko).

Niekt贸re cookies s膮 konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) s膮 opcjonalne, a ich u偶ycie wymaga Pa艅stwa zgody.

Jak d艂ugo dzia艂aj膮 cookies

Ka偶dy plik cookies ma sw贸j okres aktywno艣ci, po up艂ywie kt贸rego wygasa, chyba 偶e wcze艣niej go Pa艅stwo usun膮. Okres aktywno艣ci zale偶y od funkcji danego pliku cookie. Niekt贸re cookies s膮 aktywne tylko przez czas Pa艅stwa wizyty w serwisie, a inne d艂u偶ej (np. kilka godzin, dni, miesi臋cy). Informacje z plik贸w cookie przechowujemy przez 24 miesi膮ce.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poni偶ej znajd膮 Pa艅stwo informacj臋 o r贸偶nych celach, dla kt贸rych u偶ywamy cookies, a tak偶e mog膮 Pa艅stwo udzieli膰 i cofn膮膰 zgody. W ka偶dym czasie mo偶na zmieni膰 te ustawienia, w tym wycofa膰 zgod臋 (nie b臋dzie to jednak mie膰 wp艂ywu na legalno艣膰 dzia艂a艅 podj臋tych w czasie, gdy zgoda obowi膮zywa艂a). Mog膮 te偶 Pa艅stwo skorzysta膰 z ustawie艅 przegl膮darki (np. blokowa膰 lub usuwa膰 cookies) zgodnie z opcjami udost臋pnionymi przez producenta przegl膮darki.

Cookies niezb臋dne

Te cookies s膮 konieczne do prawid艂owego dzia艂ania naszego serwisu. Obs艂uguj膮 one podstawowe funkcje i s艂u偶膮 do zapewnienia bezpiecze艅stwa. U偶ycie tych cookies nie wymaga Pa艅stwa zgody i s膮 one domy艣lnie zapisywane na Pa艅stwa urz膮dzeniu. S膮 one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco d艂u偶ej. Te pliki mo偶na zablokowa膰 za pomoc膮 ustawie艅 przegl膮darki, ale w takim przypadku serwis mo偶e nie dzia艂a膰 prawid艂owo.

Cookies analityczne

Chcemy analizowa膰, w jaki spos贸b korzystaj膮 Pa艅stwo z naszego serwisu. Dzi臋ki temu mo偶emy tworzy膰 raporty i statystyki, kt贸re pomagaj膮 nam ulepsza膰 nasz serwis. W tym celu korzystamy z narz臋dzia Google Analytics, a niekt贸re informacje zebrane przez cookies trafiaj膮 do firmy Google. Pliki cookie zbieraj膮 informacje w spos贸b, kt贸ry nie pozwala na bezpo艣redni膮 identyfikacj臋 os贸b. Okres aktywno艣ci tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narz臋dzie dostarczane przez firm臋 Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Pa艅stwa zgody. W celach analitycznych mo偶emy stosowa膰 tak偶e narz臋dzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. R贸wnie偶 Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Pa艅stwa zgody.

Cookies analityczne nie zbieraj膮 informacji, kt贸re pozwalaj膮 na bezpo艣redni膮 identyfikacj臋 u偶ytkownika. Zbierane informacje dotycz膮 m in. urz膮dzenia u偶ytkownika, przegl膮darki i tego, w jaki spos贸b u偶ytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, kt贸re strony przegl膮da i jak d艂ugo, czy ju偶 wcze艣niej by艂 w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarcza膰 Pa艅stwu nasze reklamy dopasowane do Pa艅stwa zainteresowa艅 oraz mierzy膰 skuteczno艣膰 naszych reklam. W tym celu u偶ywamy r贸偶nych cookies. Niekt贸re z nich 艣ledz膮 Pa艅stwa aktywno艣膰 w naszym serwisie (np. artyku艂y, kt贸re Pa艅stwo przegl膮daj膮), gromadz膮 r贸偶ne informacje i przekazuj膮 je do naszych partner贸w reklamowych. Dzi臋ki temu na innych stronach internetowych mog膮 Pa艅stwo zobaczy膰 nasze reklamy dopasowane do Pa艅stwa zainteresowa艅. Nasi partnerzy reklamowi stosuj膮 swoje cookies i wykorzystuj膮 je zgodnie z w艂asnymi politykami prywatno艣ci (np. 偶eby dopasowa膰 reklam臋 i wy艣wietli膰 j膮 na obs艂ugiwanych przez tych partner贸w stronach). Okres aktywno艣ci tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbieraj膮 informacji, kt贸re s艂u偶膮 do bezpo艣redniej identyfikacji u偶ytkownika.

Wstecz
Zapisz
W艂膮cz wszystko i przejd藕 do serwisu