Chwasty w zbożach występujące wiosną

Chwasty w zbożach występujące wiosną

Obecność chwastów to jeden z najważniejszych czynników ograniczających plonowanie zbóż. Chwasty w zbożach ciągle prześcigają się bowiem z roślinami uprawnymi o niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. Trzeba przy tym pamiętać, że temat wiosennych zabiegów herbicydowych dotyczy nie tylko roślin jarych, ale również zbóż ozimych.

Jakie chwasty dwuliścienne w zbożach pojawiają się wiosną?

Chaber bławatek

Jest to jeden z najbardziej uciążliwych chwastów w uprawie zbóż. Poważnie konkuruje z roślinami uprawnymi. Gatunek jednoroczny, zarówno jary, jak i zimujący, o wysokiej tendencji do uodporniania się na herbicydy. Występuje na większości gleb. Jedna roślina jest w stanie wydać ponad 1600 niełupek, które zachowują żywotność nawet przez 10 lat. Ekonomiczny próg szkodliwości wynosi 1–10 szt./m2.

Fiołek polny

Gatunek pospolity, występujący na różnych glebach. Roślina roczna, może być zarówno jara, jak i ozima. Wykazuje wysoką konkurencyjność w stosunku do roślin będących na początkowym etapie rozwoju. Jedna roślina w trakcie wzrostu jest zdolna wyprodukować nawet 3000 nasion o żywotności od 2 do 10 lat. Za próg szkodliwości przyjmuje się obecność 20–25 szt./m2.

Gorczyca polna

To chwast z rodziny kapustowatych. Szczególnie konkurencyjna ze zbożami jarymi. Roślina jednoroczna, jara, przeważnie wymarzająca. Najczęściej pojawia się na glebach żyznych, gliniastych. Jej obecność doprowadza do zubożenia gleby. Wystarczą 2 rośliny/m2, aby odnotować kilkuprocentowe straty plonów.

Gwiazdnica pospolita

chwasty w zbożach
Gwiazdnica pospolita zdolność kiełkowania osiąga już w 1–2°C.

Jest rośliną jednoroczną, zarówno jara, jak i ozima, a czasami też dwuletnia. Zdolność kiełkowania nasion osiąga już w 1–2°C. Może rozmnażać się z nasion, ale i wegetatywnie. Gatunek zdolny do wydania kilku pokoleń w ciągu sezonu. W zbożach jego próg szkodliwości wynosi 25–30 szt./m2.

Komosa biała

Potocznie znana jako lebioda. Poważnie konkurująca o wodę i składniki pokarmowe. Gatunek mocno ekspansywny. Wysoce plenna roślina o zdolności do wytworzenia nawet 20 tysięcy nasion, które zachowują żywotność w glebie przez 40 lat. Próg szkodliwości komosy białej wynosi 1–2 szt./m2.

Mak polny

To wysoce konkurencyjny na początkowym etapie rozwoju zbóż. Mocno zagęszcza łan i utrudnia zbiór. Gatunek jednoroczny, zarówno jary, jak i ozimy. Szczególnie upodobał sobie gleby ciężkie, gliniaste, z wysoką zawartością wapnia. Występuje w uprawie zbóż, ale i w jej otoczeniu, jak na przykład miedze, przydroża, łąki, ugory czy odłogi. Jedna roślina może produkować od kilkunastu do kilkaset tysięcy nasion, które zdolność kiełkowania utrzymują nawet przez 40 lat. Za próg szkodliwości uznaje się obecność 6–10 roślin/m2.

Maruna bezwonna

Jest rośliną z rodziny astrowatych. Wyglądem przypomina rumianek pospolity, jednak – jak sama nazwa wskazuje – nie wytwarza charakterystycznego zapachu. Preferuje gleby piaszczyste i gliniaste, bogate w próchnicę i składniki pokarmowe, ale o niskiej zawartości wapnia. Gatunek bardzo konkurencyjny, mocno zacienia i zagłusza zboża. Obecność 2–5 roślin/m2 może spowodować znaczące straty plonów. 

Przetacznik perski

To chwast o wyjątkowych zdolnościach regeneracyjnych i przystosowawczych. Ma niskie wymagania termiczne (zdolność kiełkowania już w 1–2°C), co sprawia, że wczesną wiosną może dojść do wzrostu liczebności chwastów tego gatunku. Za próg szkodliwości uznaje się obecność 10–15 szt./m2.

Przytulia czepna

Jest mocno konkurencyjnym gatunkiem chwasta. Roślina jednoroczna, zarówno jara, jak i ozima. Może wytworzyć nawet 500 nasion o żywotności od 5 do 10 lat. Jej obecność zwiększa ryzyko wylegania zbóż oraz utrudnień przy zbiorze. Obecność nasion przytulii czepnej w zebranym ziarnie powoduje jego zanieczyszczenie i zawilgocenie. Szkodliwość i redukcja plonów następuje już przy obecności 1–2 szt./m2.

Rumianek

Gatunek powszechnie występujący na terenie całego kraju. Należy do rodziny astrowatych i jest rośliną jednoroczną, jarą. Cechuje się charakterystycznym zapachem. Potrafi utrudnić zbiory i zredukować plon. Szkodliwość powoduje już 3–6 szt./m2.

Tasznik pospolity

To roślina z rodziny kapustowatych. Szczególnie upodobała sobie stanowiska zasobne w azot. W ciągu sezonu wytwarza do 4 generacji, które produkują 2–5 tysięcy nasion o żywotności od 10 do 35 lat. Obecność 50–75 osobników/m2 może przynieść poważne straty. 

Jakie szkody mogą powodować chwasty w zbożach?

Pojawienie się już pojedynczych osobników niepożądanych gatunków może sprawić spory problem. Chwasty cechuje bowiem zdecydowanie szybszy wzrost i większe zapotrzebowanie na wodę czy składniki pokarmowe niż u roślin uprawnych. Konkurowanie niechcianej roślinności ze zbożami powoduje w związku z tym osłabienie ich wzrostu i rozwoju. Zachwaszczenie zbóż sprzyja jednocześnie rozwojowi chorób przez zwiększenie zagęszczenia i tym samym wilgotności w łanie, ale i z uwagi na rolę żywicieli pośrednich, jaką odgrywają chwasty. Ich szkodliwość ma też związek z wpływem na wysokość plonowania, co przyczynia się do spadku opłacalności uprawy. Chwasty w zbożach doprowadzają również do pogorszenia jakości zebranego ziarna.

Ochrona herbicydowa zbóż jarych i ozimych 

Rozpoczęcie wiosennej wegetacji to odpowiedni moment na wykonanie zabiegu odchwaszczania. Ochrona herbicydowa zbóż ozimych w tym czasie najczęściej jest wynikiem nieprzeprowadzenia jesiennego oprysku lub jego niewystarczającej skuteczności, będącej wskaźnikiem do wykonania zabiegu korekcyjnego. 

Z kolei oprysk na chwasty w zbożach jarych zazwyczaj wykonywany jest od fazy pierwszych liści do zakończenia strzelania w źdźbło.

Kiedy stosować środki chwastobójcze w zbożach wiosną?

Ogromny wpływ na skuteczność herbicydów stosowanych wiosną ma termin zabiegu. Największą wrażliwość mają bowiem te osobniki chwastów, które znajdują się w młodych stadiach rozwojowych. Trzeba jednak pamiętać, że aby nie doprowadzić do wystąpienia zjawiska fitotoksyczności, herbicyd powinien zostać aplikowany w odpowiedniej temperaturze. Optimum stosowania preparatów herbicydowych przeważnie wynosi 10–25°C. Na szczęście są też dostępne rozwiązania do odchwaszczania zbóż, które mogą być wykorzystywane w niższych zakresach temperaturowych.

Herbicyd na chwasty w zbożach – Flame Duo 354 SG

Propozycją do wiosennego zabiegu herbicydowego jest Flame Duo 354 SG, składający się z florasulamu oraz tribenuronu metylowego. To rozwiązanie o najszerszym spektrum zwalczanych chwastów dwuliściennych, stanowiących poważny problem w uprawie zbóż. Flame Duo 354 SG to środek do stosowania nalistnego, który najskuteczniej niszczy chwasty roczne, intensywnie rosnące. 

W badaniach Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu Flame Duo 354 SG uzyskał rewelacyjne wyniki skuteczności w porównaniu do popularnych herbicydów dostępnych na rynku. Co ważne, środek jest bezpieczny dla upraw następczych i nie zalega w glebie. Oprócz szybkiego działania chwastobójczego preparat pozytywnie wpływa na kondycję zbóż, co potwierdziły badania spektralne. 

Stosowanie herbicydu Flame Duo 354 SG rekomenduje się do wiosennego zwalczania chwastów w zbożach ozimych oraz w zbożach jarych znajdujących się w fazie widocznego 3. rozkrzewienia do fazy rozwiniętego liścia flagowego (BBCH 23–39) w dawce maksymalnej 0,06 kg/ha.

Szanujemy Państwa prywatność

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzięki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepszać nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotyczących korzystania przez Państwa z serwisu) oraz dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań (m.in. na podstawie tego, co przeglądają Państwo w naszym serwisie) i mierzyć skuteczność reklam.

Informacje zebrane przez niektóre cookies, m.in. o korzystaniu przez Państwa z naszego serwisu i o tym, co Państwa w nim zainteresowało, trafiają do naszych partnerów, którzy dostarczają usługi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikając „Akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażają Państwo zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatności.

Zgoda jest dobrowolna i w każdej chwili mogą ją Państwo wycofać ze skutkiem na przyszłość, zmieniając ustawienia zgód.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych oraz przysługujących w związku z tym uprawnień znajdują się w Polityce prywatności.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuję i przechodzę do serwisu

Czym są cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pamięci przeglądarki przez serwisy internetowe. Są one powszechnie używane do obsługi różnych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalają np. zapamiętać ustawienia i pozyskiwać różne informacje na temat przeglądarki, urządzenia (np. komputera) i użytkownika (np. śledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawierają unikatowy numer (identyfikator), który pozwala je odróżnić.

Cookies nie służą nam do zbierania informacji, które bezpośrednio identyfikują konkretną osobę (takich jak imię i nazwisko).

Niektóre cookies są konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) są opcjonalne, a ich użycie wymaga Państwa zgody.

Jak długo działają cookies

Każdy plik cookies ma swój okres aktywności, po upływie którego wygasa, chyba że wcześniej go Państwo usuną. Okres aktywności zależy od funkcji danego pliku cookie. Niektóre cookies są aktywne tylko przez czas Państwa wizyty w serwisie, a inne dłużej (np. kilka godzin, dni, miesięcy). Informacje z plików cookie przechowujemy przez 24 miesiące.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poniżej znajdą Państwo informację o różnych celach, dla których używamy cookies, a także mogą Państwo udzielić i cofnąć zgody. W każdym czasie można zmienić te ustawienia, w tym wycofać zgodę (nie będzie to jednak mieć wpływu na legalność działań podjętych w czasie, gdy zgoda obowiązywała). Mogą też Państwo skorzystać z ustawień przeglądarki (np. blokować lub usuwać cookies) zgodnie z opcjami udostępnionymi przez producenta przeglądarki.

Cookies niezbędne

Te cookies są konieczne do prawidłowego działania naszego serwisu. Obsługują one podstawowe funkcje i służą do zapewnienia bezpieczeństwa. Użycie tych cookies nie wymaga Państwa zgody i są one domyślnie zapisywane na Państwa urządzeniu. Są one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco dłużej. Te pliki można zablokować za pomocą ustawień przeglądarki, ale w takim przypadku serwis może nie działać prawidłowo.

Cookies analityczne

Chcemy analizować, w jaki sposób korzystają Państwo z naszego serwisu. Dzięki temu możemy tworzyć raporty i statystyki, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. W tym celu korzystamy z narzędzia Google Analytics, a niektóre informacje zebrane przez cookies trafiają do firmy Google. Pliki cookie zbierają informacje w sposób, który nie pozwala na bezpośrednią identyfikację osób. Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narzędzie dostarczane przez firmę Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody. W celach analitycznych możemy stosować także narzędzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. Również Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Państwa zgody.

Cookies analityczne nie zbierają informacji, które pozwalają na bezpośrednią identyfikację użytkownika. Zbierane informacje dotyczą m in. urządzenia użytkownika, przeglądarki i tego, w jaki sposób użytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, które strony przegląda i jak długo, czy już wcześniej był w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarczać Państwu nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań oraz mierzyć skuteczność naszych reklam. W tym celu używamy różnych cookies. Niektóre z nich śledzą Państwa aktywność w naszym serwisie (np. artykuły, które Państwo przeglądają), gromadzą różne informacje i przekazują je do naszych partnerów reklamowych. Dzięki temu na innych stronach internetowych mogą Państwo zobaczyć nasze reklamy dopasowane do Państwa zainteresowań. Nasi partnerzy reklamowi stosują swoje cookies i wykorzystują je zgodnie z własnymi politykami prywatności (np. żeby dopasować reklamę i wyświetlić ją na obsługiwanych przez tych partnerów stronach). Okres aktywności tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbierają informacji, które służą do bezpośredniej identyfikacji użytkownika.

Wstecz
Zapisz
Włącz wszystko i przejdź do serwisu