Ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi

Ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi

W sezonie sprzyjaj膮cym rozwojowi patogen贸w w okresie kwitnienia i dojrzewania, na ro艣linach rzepaku mo偶na zaobserwowa膰 jednocze艣nie objawy kilku chor贸b. Wi臋kszo艣膰 z nich wyst臋puje przez ca艂y okres wegetacji. Do najgro藕niejszych chor贸b tego ko艅cowego etapu rozwoju rzepaku nale偶膮: zgnilizna twardzikowa, czer艅 krzy偶owych oraz szara ple艣艅. Dlatego ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi to podstawa, je艣li chcemy uzyska膰 wysokie plony.

Zgnilizna twardzikowa (Sclerotinia sclerotiorum)

Pierwsze objawy choroby rzepaku pojawiaj膮 si臋 w okresie kwitnienia rzepaku. Pierwotnym 藕r贸d艂em infekcji s膮 sklerocja grzyba znajduj膮ce si臋 w glebie. Kie艂kuj膮ce z nich apotecja rozrzucaj膮 zarodniki, kt贸re roznoszone przez wiatr zaka偶aj膮 ro艣liny. Rozwojowi zgnilizny twardzikowej sprzyja podwy偶szona wilgotno艣膰 powietrza i temperatura powy偶ej 20掳C w maju, kiedy kie艂kuj膮 apotecja.

Objawy zgnilizny twardzikowej

Na pora偶onych li艣ciach i 艂odygach widoczne s膮 brunatne plamy. Wewn膮trz, a w warunkach du偶ej wilgotno艣ci tak偶e na zewn膮trz chorych 艂odyg, rozwija si臋 bia艂a, obfita grzybnia, w kt贸rej powstaj膮 najpierw szare, a p贸藕niej czarne sklerocja. Chore ro艣liny wi臋dn膮 i przedwcze艣nie zamieraj膮. Przy p贸藕nym wyst膮pieniu choroby na p臋dzie w g贸rnych partiach ro艣liny widoczne s膮 przebarwienia. P臋dy i 艂uszczyny powy偶ej miejsca pora偶enia 偶贸艂kn膮 i dojrzewaj膮 przedwcze艣nie, mniejsza jest masa nasion, 艂uszczyny p臋kaj膮.

Wi臋cej o objawach w Atlasie.

Czer艅 krzy偶owych (Alternaria brassicae)

Objawy wyst臋puj膮 na r贸偶nych cz臋艣ciach ro艣lin i we wszystkich stadiach rozwojowych rzepaku. Ciep艂a jesie艅 sprzyja rozwojowi grzyba na m艂odych ro艣linach. Z li艣ci choroba rozprzestrzenia si臋 na p臋d g艂贸wny i p臋dy boczne oraz na 艂uszczyny. Na 艂odygach, ogonkach li艣ciowych oraz 艂uszczynach wyst臋puj膮 brunatno-czarne, owalne, wyra藕nie odgraniczone, nieco zag艂臋bione plamy. Najwi臋ksze straty powoduje pora偶enie 艂uszczyn. Rozwojowi choroby w tym okresie sprzyja du偶a wilgotno艣膰 powietrza i temperatura powy偶ej 20掳C utrzymuj膮ce si臋 podczas zawi膮zywania 艂uszczyn. Silnie pora偶one, m艂ode 艂uszczyny zamieraj膮, a starsze przedwcze艣nie dojrzewaj膮 i p臋kaj膮, powoduj膮c osypywanie si臋 nasion.

Wi臋cej w Atlasie.

Szara ple艣艅 (Botrytis cinerea)

Pora偶eniu ulegaj膮 r贸偶ne nadziemne cz臋艣ci ro艣lin, kt贸re staj膮 si臋 brunatne i gnij膮. Najbardziej intensywnie objawy szarej ple艣ni wyst臋puj膮 na 艂odydze. Objawy tej choroby grzybowej rzepaku mog膮 by膰 podobne do objaw贸w zgnilizny twardzikowej. W warunkach podwy偶szonej wilgotno艣ci na powierzchni p臋d贸w pojawia si臋 br膮zowo-szary, zbity, pyl膮cy nalot grzyba. Silne zainfekowanie 艂odygi powoduje przedwczesne zamieranie ca艂ych ro艣lin. Z kolei uzyskane nasiona s膮 s艂abo wykszta艂cone.

Dowiedz si臋 wi臋cej z Atlasu.

Ochrona rzepaku przed chorobami grzybowymi

W rozwoju rzepaku ozimego faz膮 decyduj膮c膮 o wielko艣ci plonu jest okres kwitnienia oraz zawi膮zywania i dojrzewania 艂uszczyn. Choroby grzybowe rzepaku atakuj膮ce 艂uszczyny s膮 szczeg贸lnie niebezpieczne. Podczas ich rozwoju dochodzi bowiem do ubytku ilo艣ciowego plonu wskutek p臋kania 艂uszczyn i osypywania si臋 nasion. Bardzo wa偶nym elementem skutecznej ochrony rzepaku przed chorobami grzybowymi jest prawid艂owy dob贸r 艣rodka. Zabieg opryskiwania ro艣lin fungicydami powinni艣my wykona膰 w okresie opadania p艂atk贸w kwiatowych lub mo偶emy op贸藕ni膰 do fazy, w kt贸rej 30% 艂uszczyn uzyska艂o typow膮 wielko艣膰. Op贸藕niaj膮c moment wykonania zabiegu musimy pami臋ta膰 o okresie karencji 艣rodka chemicznego.

Tabela. Przyk艂adowe 艣rodki zalecane do zwalczania chor贸b rzepaku ozimego w okresie kwitnienia

艢rodek Dawka聽l/ha Zgnilizna twardzikowa Czer艅 krzy偶owych Szara ple艣艅
Grisu聽500聽SC 1,0; 1,5 + (1,5) + +
Toledo聽250聽EW 1,25 + + +
Topsin聽M聽500聽SC 1,4 + + +
Yamato聽303聽SE 1,75 + + +

Substancje czynne do zwalczania chor贸b grzybowych upraw

Do zwalczania chor贸b grzybowych w rzepaku ozimym przeznaczonych jest wiele substancji czynnych. Ciekawym rozwi膮zaniem jest fungicyd Grisu 500 SC. Zawarta w nim substancja czynna iprodion (500 g/l) z grupy dikarboksymid贸w wykazuje dzia艂anie kontaktowe w ochronie rzepaku ozimego. Jest ona nieodzownym elementem ochrony fungicydowej na ca艂ym 艣wiecie. Znajduje zastosowanie m.in. w ochronie warzyw kapustnych, truskawki, pomidor贸w, malin, cebuli, ro艣lin ozdobnych, s艂onecznika, bawe艂ny i drzew pestkowych. Iprodion znany jest od wielu lat z wysokiego poziomu skuteczno艣ci zwalczania chor贸b. Skuteczno艣膰 tej substancji pozwala na zwalczanie wszystkich stadi贸w rozwojowych grzyb贸w. Dzi臋ki innemu sposobowi dzia艂ania ni偶 powszechnie stosowane produkty w ochronie rzepaku przed chorobami grzybowymi np. triazole jest doskona艂ym partnerem do prze艂amywania odporno艣ci patogen贸w. Cecha ta predysponuje go do stosowania w mieszaninach z produktami z innych grup np. z triazolami lub benzymidazolami.聽

Kiedy wykona膰 zabiegi fungicydowe w rzepaku?

Zar贸wno w Polsce, jak i na 艣wiecie znane s膮 mieszaniny iprodionu z tiofanatem metylowym (benzymidazole). Zabieg mo偶emy wykona膰 od fazy opadania pierwszych p艂atk贸w kwiatowych do ko艅ca fazy kwitnienia (faza BBCH 65-69). Tiofanat metylowy na ro艣linie dzia艂a powierzchniowo i systemicznie, dzi臋ki czemu zwalcza infekcje ju偶 obecne w ro艣linie. Iprodion dzia艂a powierzchniowo, dzi臋ki czemu zapobiega te偶 nowym infekcjom.

Plony rzepaku ozimego (t/ha) przy 13% wilgotno艣ci. Do艣wiadczenie 艣cis艂e 艣rednia z czterech powt贸rze艅. Ba艂cyny 2013

15.05.2015-podwojna-skutecznosc-w-ochronie-rzepaku

Mieszaniny zbiornikowe w ochronie rzepaku przed chorobami grzybowymi

Rzepak ozimy jest ro艣lin膮 bardzo wymagaj膮c膮. Chc膮c uzyska膰 wysokie plony, producent nie mo偶e sobie pozwoli膰 na zaniechania zar贸wno w ochronie, jak i w agrotechnice. Obecnie w ochronie ro艣lin jest mo偶liwo艣膰 stosowania mieszanin zbiornikowych. Wa偶nym elementem w tworzeniu mieszaniny jest 艂膮czenie substancji z r贸偶nych grup i o r贸偶nym sposobie oddzia艂ywania na patogeny. Iprodion (Grisu 500 SC) dzi臋ki swoim unikalnym w艂a艣ciwo艣ciom jest doskona艂ym partnerem do tworzenia mieszanin z fungicydami o innym mechanizmie dzia艂ania np. triazole lub benzymidazole. Takie kombinacje zapewniaj膮 ro艣linom rzepaku pe艂n膮 ochron臋 przed chorobami grzybowymi i pozwalaj膮 na uzyskanie wysokiego plonu nasion o oczekiwanej jako艣ci.

Szanujemy Pa艅stwa prywatno艣膰

Sumi Agro Poland sp. z o.o. przetwarza dane osobowe gromadzone w Internecie, w tym zbierane dzi臋ki plikom cookie i podobnym technologiom. Dane te gromadzimy aby ulepsza膰 nasz serwis (na podstawie analiz i statystyk dotycz膮cych korzystania przez Pa艅stwa z serwisu) oraz dostarcza膰 Pa艅stwu nasze reklamy dopasowane do Pa艅stwa zainteresowa艅 (m.in. na podstawie tego, co przegl膮daj膮 Pa艅stwo w naszym serwisie) i mierzy膰 skuteczno艣膰 reklam.

Informacje zebrane przez niekt贸re cookies, m.in. o korzystaniu przez Pa艅stwa z naszego serwisu i o tym, co Pa艅stwa w nim zainteresowa艂o, trafiaj膮 do naszych partner贸w, kt贸rzy dostarczaj膮 us艂ugi reklamowe, analizy i statystyki.

Klikaj膮c 鈥濧kceptuj臋 i przechodz臋 do serwisu鈥 wyra偶aj膮 Pa艅stwo zgod臋 na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sumi Agro Poland sp. z o.o. danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plik贸w cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do zainteresowa艅 i mierzenia ich skuteczno艣ci) i pozosta艂ych, szczeg贸艂owo opisanych Ustawieniach zaawansowanych oraz w Polityce prywatno艣ci.

Zgoda jest dobrowolna i w ka偶dej chwili mog膮 j膮 Pa艅stwo wycofa膰 ze skutkiem na przysz艂o艣膰, zmieniaj膮c ustawienia zg贸d.

Szczeg贸艂owe informacje na temat przetwarzania Pa艅stwa danych oraz przys艂uguj膮cych w zwi膮zku z tym uprawnie艅 znajduj膮 si臋 w Polityce prywatno艣ci.

Ustawienia zaawansowane
Akceptuj臋 i przechodz臋 do serwisu

Czym s膮 cookies

Cookies to pliki tekstowe zapisywane w pami臋ci przegl膮darki przez serwisy internetowe. S膮 one powszechnie u偶ywane do obs艂ugi r贸偶nych funkcji w serwisach internetowych. Pozwalaj膮 np. zapami臋ta膰 ustawienia i pozyskiwa膰 r贸偶ne informacje na temat przegl膮darki, urz膮dzenia (np. komputera) i u偶ytkownika (np. 艣ledzenie interakcji z serwisem). Cookies zwykle zawieraj膮 unikatowy numer (identyfikator), kt贸ry pozwala je odr贸偶ni膰.

Cookies nie s艂u偶膮 nam do zbierania informacji, kt贸re bezpo艣rednio identyfikuj膮 konkretn膮 osob臋 (takich jak imi臋 i nazwisko).

Niekt贸re cookies s膮 konieczne do funkcjonowania naszego serwisu. Inne (np. cookies reklamowe) s膮 opcjonalne, a ich u偶ycie wymaga Pa艅stwa zgody.

Jak d艂ugo dzia艂aj膮 cookies

Ka偶dy plik cookies ma sw贸j okres aktywno艣ci, po up艂ywie kt贸rego wygasa, chyba 偶e wcze艣niej go Pa艅stwo usun膮. Okres aktywno艣ci zale偶y od funkcji danego pliku cookie. Niekt贸re cookies s膮 aktywne tylko przez czas Pa艅stwa wizyty w serwisie, a inne d艂u偶ej (np. kilka godzin, dni, miesi臋cy). Informacje z plik贸w cookie przechowujemy przez 24 miesi膮ce.

Wstecz

Ustawienia zaawansowane

Poni偶ej znajd膮 Pa艅stwo informacj臋 o r贸偶nych celach, dla kt贸rych u偶ywamy cookies, a tak偶e mog膮 Pa艅stwo udzieli膰 i cofn膮膰 zgody. W ka偶dym czasie mo偶na zmieni膰 te ustawienia, w tym wycofa膰 zgod臋 (nie b臋dzie to jednak mie膰 wp艂ywu na legalno艣膰 dzia艂a艅 podj臋tych w czasie, gdy zgoda obowi膮zywa艂a). Mog膮 te偶 Pa艅stwo skorzysta膰 z ustawie艅 przegl膮darki (np. blokowa膰 lub usuwa膰 cookies) zgodnie z opcjami udost臋pnionymi przez producenta przegl膮darki.

Cookies niezb臋dne

Te cookies s膮 konieczne do prawid艂owego dzia艂ania naszego serwisu. Obs艂uguj膮 one podstawowe funkcje i s艂u偶膮 do zapewnienia bezpiecze艅stwa. U偶ycie tych cookies nie wymaga Pa艅stwa zgody i s膮 one domy艣lnie zapisywane na Pa艅stwa urz膮dzeniu. S膮 one aktywne przez czas wizyty w serwisie lub nieco d艂u偶ej. Te pliki mo偶na zablokowa膰 za pomoc膮 ustawie艅 przegl膮darki, ale w takim przypadku serwis mo偶e nie dzia艂a膰 prawid艂owo.

Cookies analityczne

Chcemy analizowa膰, w jaki spos贸b korzystaj膮 Pa艅stwo z naszego serwisu. Dzi臋ki temu mo偶emy tworzy膰 raporty i statystyki, kt贸re pomagaj膮 nam ulepsza膰 nasz serwis. W tym celu korzystamy z narz臋dzia Google Analytics, a niekt贸re informacje zebrane przez cookies trafiaj膮 do firmy Google. Pliki cookie zbieraj膮 informacje w spos贸b, kt贸ry nie pozwala na bezpo艣redni膮 identyfikacj臋 os贸b. Okres aktywno艣ci tych cookies wynosi do 2 lat. Google Analytics to narz臋dzie dostarczane przez firm臋 Google LLC z USA. Google przetwarza informacje dla nas na podstawie Pa艅stwa zgody. W celach analitycznych mo偶emy stosowa膰 tak偶e narz臋dzie HotJar, dostarczane przez Hotjar Limited, Dragonara Business Centre, 5th Floor, Dragonara Road, Paceville St Julian's STJ 3141, Malta. R贸wnie偶 Hotjar przetwarza informacje dla nas na podstawie Pa艅stwa zgody.

Cookies analityczne nie zbieraj膮 informacji, kt贸re pozwalaj膮 na bezpo艣redni膮 identyfikacj臋 u偶ytkownika. Zbierane informacje dotycz膮 m in. urz膮dzenia u偶ytkownika, przegl膮darki i tego, w jaki spos贸b u偶ytkownik korzysta z naszego serwisu (np. z jakiej strony odwiedza serwis, kt贸re strony przegl膮da i jak d艂ugo, czy ju偶 wcze艣niej by艂 w naszym serwisie).

Cookies reklamowe

Chcemy dostarcza膰 Pa艅stwu nasze reklamy dopasowane do Pa艅stwa zainteresowa艅 oraz mierzy膰 skuteczno艣膰 naszych reklam. W tym celu u偶ywamy r贸偶nych cookies. Niekt贸re z nich 艣ledz膮 Pa艅stwa aktywno艣膰 w naszym serwisie (np. artyku艂y, kt贸re Pa艅stwo przegl膮daj膮), gromadz膮 r贸偶ne informacje i przekazuj膮 je do naszych partner贸w reklamowych. Dzi臋ki temu na innych stronach internetowych mog膮 Pa艅stwo zobaczy膰 nasze reklamy dopasowane do Pa艅stwa zainteresowa艅. Nasi partnerzy reklamowi stosuj膮 swoje cookies i wykorzystuj膮 je zgodnie z w艂asnymi politykami prywatno艣ci (np. 偶eby dopasowa膰 reklam臋 i wy艣wietli膰 j膮 na obs艂ugiwanych przez tych partner贸w stronach). Okres aktywno艣ci tych cookies wynosi do 2 lat. Cookies reklamowe nie zbieraj膮 informacji, kt贸re s艂u偶膮 do bezpo艣redniej identyfikacji u偶ytkownika.

Wstecz
Zapisz
W艂膮cz wszystko i przejd藕 do serwisu